پارچه ی کتان یکی از قدیمی ترین پارچه هایی است که بشر در حال حاضر از آن استفاده می کند. قدیمی ترین پارچه ی کتان رنگ شده را باستان شناسان توانسته اند در غارهای ما قبل از تاریخ در کشورهای گرجستان کشف کنند، گفته می شود که قدمت این پارچه ها مربوط به ۳۶ هزار سال قبل است.
تاریخچه ی پارچه کتان
پارچه کتان چیست
دیگر نمونه ی پارچه کتان که باستان شناسان موفق به کشف آن شده است متعلق به کشور سوئیس است. پارچه کشف شده از مناطق مسکونی اطراف دریاچه ی سوئیس کشف شده اند و قدمت آن به ۸ هزار سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. از آن جا که در گذشته گیاه کتان به سختی به عمل می آمده و از طرفی تولید پارچه از گیاه کتان دشوار می باشد. در مناطقی مانند مصر باستان این پارچه جزو کالاهای گران قیمت به حساب می آمده است.
خصوصیات پارچه کتان چیست؟
استحکام در برابر کشش
یکی از خصوصیات بارز کتان استحکام و مقاومت آن است. که حتی می توان گفت استحکام کتان از پنبه نیز بیشتر است. دلیل این استحکام این است که در ساختمان الیاف این پارچه مناطق کریستالین زیادی وجود دارد. میزان استحکام کتان در برابر کشش و ازیاد طول تا حد پارگی ۸٫۱ درصد در حالت خشک و ۲٫۲ درصد در حالت خیس باشد.
اثر اسیدها
یکی دیگر از خصوصیات کتان این است که در برابر اسیدها مقاوم هستند. البته لازم به ذکر است که این مقاومت در برابر محلول رقیق و سرد اسید است اما امکان این که وجود دارد که پارچه ی کتان در برابر محلول های سرد و غلیظ و یا گرم و رقیق مورد حمله قرار گیرد.
اثر مواد قلیایی
در کنار این که پارچه کتان در برابر محلول های سرد و رقیق قلیایی مقاوم است در برابر مواد قلیایی نیز مقاوم است به گونه ای می توان بارها این پارچه را با محلول قلیایی شست و شو داد.
اثر رطوبت
پارچه کتان در حالت مرطوب ۲۰ درصد بیشتر از حالت خشک قدرت دارد این مسئله موجب شده که عملیات های مکانیکی که در مراحل ریسندگی انجام می شود و حالت عملیاتی تری دارند را به راحتی تحمل کند.
مقاومت در برابر حمله ی حشرات
برخی از پارچه ها به مرور زمان مورد حمله ی حشراتی قرار می گیرند و پس از مدتی پوسیده می شوند اما پارچه کتان این گونه نیست این پارچه در برابر پوسیدگی بسیار مقاوم است. این به دلیل این است که کتان جوشیده و سفید شده و تقریبا دارای سلولز خالص است. نکته ی دیگر در مورد مقاومت پارچه ی کتان این است که اگر پارچه دارای رطوبت و حررات باشد امکان این وجود دارد که دچار آلودگی های آنی، کپک و قارچ شود. اما باز هم مقاومت پارچه ی کتان در این حالت بسیار زیاد است مخصوصا اگر پارچه خشک باشد.
مقاومت در برابر حلال های آلی
یکی از موادی که در خشکشویی ها مورد استفاده قرار می گیرد حلال های آلی معمولی هستند. این حلال ها اثر مخربی روی برخی از پارچه ها برجای می گذارند. این در حالی است که هیچ اثر مخربی روی پارچه ی کتان ندارند.
مقاومت در برابر حررات
پارچه کتان در برابر حرارت مقاوم است. این حرارت به حدی است که اگر پارچه تا دمای ۱۲۰ درجه سانتی گراد نیز در برابر حررات قرار گیرد تجزیه نمی شود و تنها زرد می شود.